Winterplezier of winterpijn?

Binnenkort is het weer zover. Ski's en snowboards worden bovengehaald, valiezen gepakt, tickets besteld of sneeuwbanden gemonteerd, en hop: de jaarlijkse uittocht naar de sneeuw kan beginnen. De maandenlang gekoesterde droom van zalige après-skiuurtjes wordt spoedig realiteit.

Bindt u straks ook de latten aan? Wintersporttoerisme wordt jaar na jaar populairder. Waarschijnlijk bent u dan al bezig uw fysieke conditie aan te scherpen. Zeker als u een zittend leven leidt, is het raadzaam een maand voor uw vertrek de spieren van uw onderste ledematen te versterken. Gewoon de trap op- en aflopen en elke dag het ritme opdrijven, vermindert al de kans op kwetsuren. Probeer ook geregeld te zwemmen, fietsen, joggen of dansen, als u dat nu al niet doet. U wordt er leniger door en het verbetert uw bloeddoorstroming.

Zelfs als u 100% fit bent, valt een ongeval nooit uit te sluiten. Een ongelukkig manoeuvre, een andere skiër die tegen u aanknalt: het is vlug gebeurd. Snowboarders maken overigens het meeste kans op blessures. Naast een polsbreuk of een schouderkwetsuur lopen zij vaak een hoofdwonde op. Velen dragen immers geen helm. Ze vergeten daarbij dat ze op de piste vaak hogere snelheden halen dan thuis met een bromfiets.

 Het fysieke leed van een wintersportongeval kunnen we niet verzachten. Wel kunnen we uw financiële pijn helpen vermijden met een reisbijstandverzekering op uw maat. Er zijn vele formules op de markt, vraag dus zeker ons advies.

Op winterse wegen

Duitsland, Oostenrijk, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, Zwitserland en Italië schrijven voor dat uw auto aan de weersomstandigheden moet aangepast zijn. Bij sneeuw op de weg moet u er winterbanden monteren. Anders riskeert u een boete tot 40 euro en kunt u, als u betrokken raakt in een ongeval, aansprakelijk worden gesteld, zelfs als u niet in fout bent. Op met verkeersborden aangegeven plaatsen dient u in deze landen ook met sneeuwkettingen te rijden.

print