Onmisbaar voor bouwers en verbouwers: de ABR-polis

De Belg is met een baksteen in de maag geboren. Maar zowel tijdens als na de bouwwerken kunnen problemen opduiken, zelfs zonder dat iemand in de fout is gegaan. U hebt er dan ook alle baat bij een ABR-polis af te sluiten als u bouw- of renovatieplannen hebt.

ABR staat voor Alle Bouwplaatsrisico's. En die polis, ook werfverzekering geheten, maakt zijn naam waar. Want net zoals voor uw familiale polis het geval is, geniet u dekking voor alle voorvallen die niet uitdrukkelijk zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden.

Van materiële schade…

Die voorwaarden hebben betrekking op twee soorten waarborgen. Ten eerste wordt de beschadiging, de vernieling, de diefstal of het verlies van de verzekerde goederen gedekt. Een zak spijkers die verdwijnt is een vervelende zaak maar geen drama. Een emmer met kalk die uit de handen van een bouwvakker glipt en uw gevel besmeurt, is al een ander paar mouwen. En als uw net geleverde badkuip en sanitair gestolen worden, is pas echt sprake van een financiële catastrofe. Met een ABR-polis vermijdt u die kopzorgen, want naast het gebouw op zich is ook het materiaal op de bouwwerf tegen vrijwel alle risico's verzekerd.

… tot burgerlijke aansprakelijkheid

Verder dekt deze polis de burgerlijke aansprakelijkheid voor de lichamelijke of materiële schade die aan derden wordt berokkend. Een klassiek voorbeeld zijn barsten en scheuren in de woning van uw toekomstige buur nadat de fundering van uw huis werd gegraven. Of een plank die op een stelling uit uw handen glipt en een voorbijganger kwetst. Voor alle duidelijkheid: de bouwvakkers, uzelf en uw familieleden of vrienden die een handje komen toesteken, zijn in een ABR-polis niet verzekerd voor eigen lichamelijke letsels. Daarvoor moet een afzonderlijke verzekering worden afgesloten: een arbeidsongevallenpolis voor de bouwvakkers door hun werkgever; een polis gewaarborgd inkomen of een ongevallenpolis door de vaklui op wie u een beroep doet; en een ongevallenpolis door u, voor uzelf en voor wie uit sympathie gratis een handje komt toesteken.

Alle partijen verzekerd

Door als bouwheer een ABR-polis af te sluiten vermijdt u ook dat u bij schade aan de bouwwerken een dikwijls tijdrovende gerechtelijke procedure moet starten tegen uw architect, uw aannemer en/of de vaklui die u zelf hebt gecontacteerd. Het is immers niet altijd duidelijk aan wie de schade concreet te wijten is. Bovendien zijn aannemers en onderaannemers, in tegenstelling tot architecten, niet verplicht hun burgerlijke en hun contractuele aansprakelijkheid te verzekeren. U zou weliswaar kunnen eisen dat zij een ABR-polis onderschrijven, maar dan wordt de premie ervan toch aan u doorgerekend. Ook weet u in dat geval niet altijd hoever de dekking van die ABR-polis precies strekt. Redenen genoeg dus om op veilig te spelen en zelf een ABR-polis te nemen.

Zet ons aan het rekenen

Een ABR-polis wordt afgesloten vanaf dag 1 van de bouwwerken en biedt na de voorlopige oplevering ervan doorgaans nog dekking gedurende 12 maanden. De premie hangt af van meerdere factoren zoals de verzekerde waarde, de duur van de bouwwerken, de gebruikte materialen, het aantal verzekerde personen, en het type van de woning – een rijhuis houdt nu eenmaal meer risico's op burenschade in dan een open bebouwing. Kortom, u neemt het best met ons contact op voor een concrete berekening op basis van uw bouw- of renovatiedossier. Bovendien verlenen sommige verzekeraars een vorm van ABR-verzekering in hun woningpolis. We geven u daarover graag alle nuttige inlichtingen. Intussen krijgt u alvast volgende tip: als u een rijwoning of een halfopen bebouwing optrekt of renoveert, is het raadzaam samen met de buren een plaatsbeschrijving en foto's van hun woning te maken voor de aanvang van de werken. Zo vermijdt u latere discussies over scheuren en barsten die er misschien al waren. Want een stevige woordenwisseling is allesbehalve een goed begin van een fijne burenrelatie, vindt u ook niet?

print