Hoeveel huispersoneel heeft u in feite?

Uw nichtje wordt op weg naar huis omvergereden na een avondje babysitten op uw peuters. Uw buur struikelt terwijl hij uw tuin fatsoeneert en houdt er een hernia aan over. Uw poetsvrouw glijdt uit op de natte vloer van uw keuken en breekt haar enkel. Als u hen betaalt voor hun klusjes, zijn ze wettelijk gezien huispersoneel. En draait u op voor de financiële nasleep van hun ongeval.

Het is een fabeltje dat enkel vast personeel, zoals een privéchauffeur of een kindermeisje, tegen het risico op een arbeidsongeval moet verzekerd worden. Zodra u tegen betaling een beroep doet op occasionele hulp, wordt u beschouwd als werkgever en geldt die verzekeringsverplichting ook voor u. Zelfs als het om zwartwerk gaat en er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst bestaat. Dat is allicht het geval met een nichtje dat komt babysitten, met een buurman die nu en dan uw tuin onderhoudt, met een poetsvrouw die één voormiddag in de week langskomt.

Drie uitzonderingen

Er zijn drie situaties waarin u uw occasionele hulpjes niet moet verzekeren:

U hebt de persoon in kwestie ingeschakeld via het systeem van dienstencheques, of het gaat om een zelfstandige.

U doet een beroep op een babysit van de Gezinsbond.

Uw vriend of familielid helpt u geheel gratis.

Speel op veilig

Over een verstuikte pink zal niemand zich druk maken. Maar bij een ernstig ongeval zal uw babysit, buurman of poetsvrouw de zaak niet zo laten. De mutualiteit zal haar tussenkomst van u terugvorderen. Als het slachtoffer het Fonds voor Arbeidsongevallen heeft aangesproken en erdoor vergoed is, zal ook die instantie u de rekening presenteren. Daarbovenop riskeert u een zware geldboete en zelfs strafrechtelijke vervolging.

Daarom sluit u best een verzekering Huispersoneel af. Win eerst de nodige informatie in: vooral inzake verzekerde personen verschillen de polissen van de verzekeringsmaatschappijen. Wij geven u graag het meest geschikte advies.

Wat wordt vergoed?

Na een gewaarborgd ongeval krijgt het slachtoffer alle medische en farmaceutische kosten vergoed, inclusief de ziekenhuisfactuur en de kosten voor eventuele prothesen en orthopedische toestellen. Bovendien wordt bij volledige tijdelijke ongeschiktheid 90% van zijn of haar loon uitbetaald. Bij gedeeltelijke tijdelijke arbeidsongeschiktheid is het percentage van de ongeschiktheid van belang (25% tijdelijke ongeschiktheid = 25% van het loon als vergoeding). Wie blijvend arbeidsongeschikt wordt door het ongeval, krijgt een jaarlijks geïndexeerde rente uitgekeerd. Die hangt af van de graad van arbeidsongeschiktheid en van factoren zoals leeftijd en fysieke mogelijkheid tot herscholing. Bij een dodelijk ongeval krijgt de achterblijvende huwelijkspartner levenslang 30% van het loon van het slachtoffer. Kinderen krijgen elk 15% van dat loon zolang ze recht hebben op kinderbijslag (voor alle kinderen samen maximum 45% van het loon).

print