Hoe kom je veilig aan op je skibestemming?

De skivakanties komen er binnenkort weer aan. Hebt u al besloten hoe u naar uw bestemming zult reizen? De bus of de eigen wagen, ze hebben allebei hun voordelen. Helaas hebben ze ook allebei hun nadelen.

Uitgerust op uw bestemming

Misschien hebt u besloten om deze keer met een bus naar de skigebieden te reizen. Zo hoeft u niet overdag in de file te staan en er gebeuren geen ongelukken als u 's nachts in slaap zou vallen. Heel wat reisorganisaties hebben zelfs bussen waarvan de zetels kunnen omgevormd worden tot bedden. Zo kunt u makkelijker slapen tijdens de rit en staat u de volgende ochtend uitgerust op de latten.

Deze slaapbussen komen jammer genoeg ook wel eens in het nieuws door een ongeval. Vaak met ernstige gevolgen voor de passagiers. In 2009 heeft Duitsland de verplichte gordeldracht ingevoerd in bussen, ook wanneer de passagiers liggen. Vele slaapbussen zijn daar niet op voorzien, terwijl Duitsland net het land bij uitstek is voor nachtelijke bustochten naar de skigebieden. Ofwel moeten de stoelen de ganse rit dan blijven rechtstaan, ofwel moet de bus een omweg maken via Frankrijk en Zwitserland. Hierdoor wordt het traject soms honderden kilometers langer.

Toch de auto dan?

U ziet het zitten om dit traject zelf te rijden? U rijdt dan waarschijnlijk graag 's nachts. Zo vermijdt u veel files onderweg, en de volgende ochtend bent u al op uw bestemming. Wissel echter regelmatig van chauffeur, want vermoeidheid slaat in het donker genadeloos toe. Het is ook veiliger om niet te vertrekken na een lange, vermoeiende werkdag.

Voor u vertrekt is het ook belangrijk om te weten aan welke vereisten uw wagen moet voldoen. Behalve Finland verplicht geen enkel Europees land u om tijdens de wintermaanden altijd met winterbanden te rijden. In veel landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, moet uw voertuig wel aan de weersomstandigheden zijn aangepast. In Frankrijk, Zwitserland en Italië kan deze verplichting worden opgelegd via borden. Doet u dit niet, kan de schuld van een ongeval bij u gelegd worden, zelfs als u niet in fout bent. Kijk dus goed na wat precies de regels zijn op uw bestemming, en voorzie in ieder geval winterbanden en sneeuwkettingen.

En wat als het misloopt?

U wilt zeker zijn dat u wordt verder geholpen bij een ongeval onderweg? Dan is een reisbijstandverzekering op maat zeker geen slecht idee. Deze kan u trouwens ook uit de nood helpen als u een ongeval heeft op de skipiste. Er zijn vele formules op de markt, vraag dus zeker ons advies.

Voorzichtigheid is geboden

Sneeuw en autorijden is meestal geen al te beste combinatie. Pas daarom altijd je snelheid aan en hou voldoende afstand, vooral als het wegdek glanst. Op een glad wegdek verviervoudigt uw remafstand. Het is ook belangrijk om geen bruuske rem- of stuurbewegingen uit te voeren. Rijdt u met een 4x4? Dit zorgt voor meer grip in gladde bochten, maar hou er rekening mee dat een auto met vierwielaandrijving niet beter remt dan een auto met tweewielaandrijving. Zorg er ook voor dat uw wagen winterklaar is. Het koelsysteem moet de juiste hoeveelheid antivries bevatten en het is geen slecht idee om uw accu te laten nakijken. Maak uw wagen volledig sneeuw- en ijsvrij. Op die manier hebt u een volledig zicht. Om dit zicht te bewaren, is het ook belangrijk dat u de juiste ruitensproeiervloeistof voorziet. Voorzie warme kledij, dekens en een zaklamp, voor als er toch iets mis zou lopen.

print