Tak26: de grote onbekende in de levensverzekeringsfamilie

Verzekeringen tak21 en tak23 zijn voor veel mensen geen onbekende meer, maar er bestaat ook zoiets als tak26. Doorgaans komt dit product ter sprake als het gaat over ondernemingen, maar ook particulieren kunnen zo'n tak26 afsluiten.

Het gaat bij de tak26 niet echt om een verzekeringsproduct, maar om een kapitalisatieverrichting. Er is geen verzekerde, geen verzekerd risico en geen begunstigde.

Daarnaast is er ook een winstdeelname. Deze is afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar bij wie u de polis hebt onderschreven. De intresten worden bovendien bij het kapitaal gevoegd waardoor ze vanaf het jaar nadien mee intresten opbrengen. Tak26 beleggingen zijn dus uiterst zeker. De winstdeelname kunt u zien als een extraatje.

Zoals een kasbon

Producten van het type tak26 zijn het best te vergelijken met de bekende kasbon. Het kapitaal dat u inlegt, is volledig gewaarborgd. Daarop wordt ook nog een vast rendement gewaarborgd. Het rendement dat u wordt aangeboden bij aanvang, geldt tot het einde van het contract. Bij de tak26 staat enkel een onderschrijver vermeld, geen begunstigde. De naamloosheid, die altijd als een groot voordeel van de kasbon werd gezien, verdwijnt in 2013. Als dat voordeel er niet meer is, staat niets u nog in de weg om meteen een product op naam te kopen.

Gewaarborgde opbrengst

Tak26 is een korte termijn belegging en wordt meestal gepromoot voor een periode van drie tot acht jaar. De opbrengst is gewaarborgd. Een ander groot voordeel is dat u, in tegenstelling tot tak21 en tak23 bij tak26 geen premietaks moet betalen.

De tak26 is wel onderhevig aan roerende voorheffing (15%), maar dat is bijvoorbeeld ook het geval als u een belegging van langer dan acht jaar doet en het geld eerder zou opnemen. Doorgaans weegt dit voor tak26 contracten met een looptijd van minder dan acht jaar toch minder door dan de 1,1% premietaks die u betaalt op tak21 of tak23 contracten.

In principe kan u gelijk wanneer uitstappen. Afhankelijk van de verzekeraar die de polis aanbiedt en de gekozen formule, kan u soms (een deel van) het geïnvesteerde kapitaal vóór de einddatum van het contract opvragen zonder dat er uitstapkosten aan vasthangen. Zo kunt u kiezen voor een formule waarbij u bijvoorbeeld na drie of vier jaar kosteloos kunt uitstappen.

Op lange termijn blijft een tak21 interessanter, op korte of middellange termijn is tak26 een mooi spaaralternatief, vanwege het uitsparen van de premietaks.

print