Diefstal met geweld: beter voorkomen dan genezen

Steeds vaker berichten de media over gewelddadige overvallen op straat of thuis. Meestal staat de buit totaal niet in verhouding tot de kwetsuren die de daders toebrengen. Voor de slachtoffers komt de klap dubbel hard aan. Want de tussenkomst van de mutualiteit in hun medische kosten, hoe welkom ook, is beperkt.

In de Verenigde Staten worden per dag 8.000 gezinnen het slachtoffer van een brute thuisoverval. In de buurt van Parijs is het een ware plaag geworden, stelt de Franse politie. In Nederland staat het gemiddelde op 3 per dag. Ook in België is het fenomeen in opmars: iedere dag wordt ergens in ons land een gezin ermee geconfronteerd. Daarom geven we u graag enkele aandachtspunten en tips. Want voorkomen is beter dan genezen.

Kijk uit voor onbekenden

Woningovervallers breken haast nooit in en gaan meestal niet alleen te werk. Bovendien kiezen ze hun slachtoffers uit. Ze bellen niet lukraak ergens aan, maar verkennen vooraf de situatie. Kijk daarom uit naar onbekenden of verdachte wagens die zich een tijdje of meerdere keren na elkaar in uw buurt ophouden, en verwittig de politie als u het zaakje niet vertrouwt.

Open de deur nooit zomaar

Voor het merendeel gaat het om jongelui tussen 17 en 24 jaar die met een smoes proberen binnen te raken. Kijk altijd eerst door het raam en vraag bij de minste twijfel van achter gesloten deur waarom ze aanbellen. Meestal proberen ze hun slag 's avonds te slaan, als er minder beweging op straat is. Vaak doen ze zich daarbij voor als iemand van de elektriciteitsmaatschappij bijvoorbeeld, of als vertegenwoordigers met een bijzonder aanbod. Geloof dat niet zomaar: vraag hun naam plus een telefoonnummer waarop u bevestiging van hun verhaal en hun identiteit kunt krijgen. Controleer ook of dit nummer wel degelijk klopt. Er kan een medeplichtige aan de andere kant van de lijn zitten.

Bel zelf

Laat u niet om de tuin leiden door praatjes. Als u gevraagd wordt een alarmnummer of een familielid of vriend te mogen bellen, doe dat dan zelf. Ga liefst ook niet in op het verzoek een handje toe te steken, maar vraag uitleg over het probleem en zeg dat u de pech- of hulpdiensten zult verwittigen.

Doe niet te opzichtig

Lege verpakkingen aan de straatkant, van duurdere apparatuur zoals een tv bijvoorbeeld, werken als een magneet. Zet ze niet sneller buiten dan nodig, of snij ze in stukken en bind ze samen met de opdruk naar binnen. Dat komt misschien vergezocht over, maar die kleine moeite kan u problemen besparen. Rijdt u met een duurdere wagen? Laat hem indien mogelijk niet op de oprit of voor de deur staan. Sommige merken zijn echt gegeerd, bovendien kan het als een signaal overkomen dat binnen nog meer te rapen valt. Kijk eveneens uit met wat u aan informatie op Facebook, Netlog, Twitter en dergelijke zet. U mag uw account goed beschermd hebben, het is altijd mogelijk dat hij gehackt wordt of dat een vriend of kennis die er toegang toe heeft, zonder erbij stil te staan nieuwtjes doorvertelt die in de verkeerde oren of onder de verkeerde ogen terechtkomen.

Verzeker uzelf

Mocht het toch misgaan, bent u beter goed verzekerd tegen diefstal, en zelfs tegen lichamelijke letsels. Wij verlenen u graag het gepaste advies.

afdrukken