Aantal arbeidsongevallen weer in stijgende lijn

In 2010 gebeurden er ruim 178.000 arbeidsongevallen in België. In vergelijking met 2009 is dat een stijging van meer dan 6%. In 2009 zakte het aantal ongevallen op de werkvloer en of weg van of naar het werk nog met 10,7% tot 168.000. Dat staat in het jaarverslag van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FOA). In 13.145 gevallen hielden de slachtoffers blijvende letsels over. Tweeëntachtig mensen kwamen om.

Volgens het FOA was de stijging te wijten aan de heropleving van de economie in 2010, na de vertraging in 2009 als gevolg van de financiële crisis. Het aantal ongevallen blijft nog ruim onder het niveau van 2008, toen 188.000 ongevallen werden geregistreerd. In verhouding met het aantal uren dat de werknemers blootgesteld waren aan de risico's, zijn de cijfers gelijkaardig aan die van 2009 en een verbetering tegenover 2008.

Het aantal ongevallen op het werk zelf stijgt lichtjes met 3,7%. Het aantal ongevallen op de arbeidsweg stijgt daarentegen spectaculair met 21,6%. Het rapport wijdt dat voornamelijk aan het strenge winterweer van eind 2010. Een vijfde van deze ongevallen deden zich zelfs voor in december.

Ernst van het probleem

De laatste vijf jaar was er een behoorlijk constante daling van het aantal “lichte” arbeidsongevallen, terwijl dit voor de “zware” of dodelijk ongevallen stabiel blijft. Volgens minister van Werk, Monica De Coninck, en staatssecretaris voor Sociale Zaken, Philippe Courard, blijft het aantal ernstige ongevallen veel te hoog. “Zelfs al is de typologie van deze ongevallen geëvolueerd doorheen de tijd, toch is het duidelijk dat hun aantal niet voldoende dalen.”

De Coninck en Courard kondigden een aantal maatregelen aan om de ongevallen terug te dringen. Een daarvan is het doortrekken van het principe van solidaire aansprakelijkheid, dat nu al wordt ingevoerd in de aanpak van sociale fraude,- naar veiligheid en gezondheid. Door dat principe in te schrijven in de welzijnswet willen De Coninck en Courard er bijvoorbeeld voor zorgen dat een hoofdaannemer mee verantwoordelijk blijft voor de werknemers van zijn onderaannemer.

Betere registratie

Preventie van arbeidsongevallen veronderstelt ook een goede kennis van de ongevallen, luidt het. Daarom moeten de incidenten die zich bij in de openbare sector voordoen beter geregistreerd worden.

afdrukken