Voorbeeldartikels

De eerder gepubliceerde artikels geven een mooi beeld van wat u van ons inhoudelijk mag verwachten. Benieuwd naar hoe uw collega's ermee omspringen op hun website? Neem dan even een kijkje op onze referentiepagina.

09.11.2010 : Ausgleichstage für Feiertage spätestens am 15. Dezember bekanntgeben
Arbeitnehmer haben Anspruch auf zehn gesetzliche Feiertage pro Jahr. An diesen Tagen darf im Prinzip nicht gearbeitet werden. Vergessen Sie nicht, spätestens am 15. Dezember eine datierte und unterzeichnete Mitteilung mit den Ausgleichstagen für die Feiertage im Jahr 2011 auszuhängen.

05.11.2010 : Können Sie ein Strafmandat für falsches Parken wirklich absetzen?
Vor Kurzem wurde den Strafmandaten für falsches Parken in den Medien große Aufmerksamkeit gewidmet. Diese würden steuerlich absetzbar sein, und Sie dürften diese also auf Ihrer Steuererklärung angeben. Ist das wirklich so? Und was hat sich genau verändert?

03.11.2010 : Terugbetaalbaar belastingkrediet voor dienstencheques
Als u te weinig inkomsten heeft om van de belastingvermindering voor dienstencheques te genieten, dan kan u een terugbetaalbaar belastingkrediet vragen. Op die manier gaan de fiscale voordelen van de dienstencheques niet verloren voor personen met een laag belastbaar inkomen. De fiscus verduidelijkt hoe dit belastingkrediet werkt.

29.10.2010 : Hulp bij deblokkering van een bankrekening na overlijden
Om een bankrekening te deblokkeren na een overlijden, moet u een bepaald attest bekomen. Voortaan helpt het registratiekantoor u bij het invullen van de nodige documenten.

26.10.2010 : Tewerkstellingspremie 50+: cumuleren Vlaamse en federale premies niet meer mogelijk
Wie een 50-plusser aanwerft, kan van de Vlaamse Overheid een tewerkstellingspremie krijgen. De modaliteiten van die premie zijn op 1 oktober jl. gewijzigd. De premie blijft wel bestaan maar u kan haar niet meer cumuleren met de federale steunmaatregelen.

23.10.2010 : Sichern Sie die Ausbildungskosten Ihres Personals mit Hilfe einer Schulungsklausel
Besuchen Ihre Arbeitnehmer regelmäßig Ausbildungen? Dann ist die Schulungsklausel im Arbeitsvertrag eine interessante Formel. Auf diese Weise vermeiden Sie, dass die Ihnen entstehenden Ausbildungskosten verloren gehen, wenn Ihr Arbeitnehmer zu einem anderen Arbeitgeber wechselt. Das Gesetz bestimmt die Bedingungen, die eine Schulungsklausel erfüllen muss, damit sie gültig ist.

20.10.2010 : Ermäßigter Mehrwertsteuersatz für die Renovierung und Instandsetzungen verlängert bis Sommer 2011
Der ermäßigte Mehrwertsteuersatz in Höhe von 6 Prozent für arbeitsintensive Dienstleistungen wird bis 30. Juni 2011 verlängert. Es handelt sich dabei um die Renovierung von Privatwohnungen und kleinere Reparaturen von Fahrrädern, Schuhen, Lederartikeln, Kleidung und Wäsche. Sie können also mindestens bis Sommer 2011 weiterhin den ermäßigten Satz nutzen.

18.10.2010 : Digitale Meldung der Quellensteuer aufgeschoben
Die elektronische Einreichung der Quellensteueranzeige wird noch eine Weile auf sich warten lassen. Ursprünglich war beabsichtigt, die Internetanwendung, die dies ermöglichen soll, ab 1. Oktober 2010 in Betrieb zu nehmen. Jetzt hat das Finanzamt angekündigt, dass der Beginn der Anwendung vertagt worden ist. Ein neues Datum ist noch nicht bekannt. In der Zwischenzeit müssen alle Quellensteueranzeigen an das übliche Finanzamt geschickt werden.

15.10.2010 : Abschaffung von Inhaberwertpapieren: das Ende der Frist nähert sich
Sie wissen, dass Inhaberaktien in Kürze der Vergangenheit angehören. Nicht nur an der Börse notierte Unternehmen, sondern alle KMU, die Inhaberwertpapiere ausgegeben haben, müssen ihre Satzung anpassen. Der Gesetzgeber sieht eine allmähliche Abschaffung der Inhaberwertpapiere vor. Dieser Übergangszeitraum läuft am 31. Dezember 2013 ab. Warten Sie nicht bis dahin, um diese Angelegenheit in Ordnung zu bringen!

10.10.2010 : Kent u de nieuwe Incoterms al?
Op 1 januari 2011 treden de nieuwe Incoterms in werking. Die regels van de Internationale Kamer van Koophandel zijn de enige normen die u in internationale én nationale contracten van verkoop van goederen op identieke wijze kan toepassen. Houdt u zich bezig met import en export, dan moet u zich dringend vertrouwd maken met de nieuwe versie.

07.10.2010 : De fiscale verwerking van een belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling
De fiscus heeft een circulaire uitgevaardigd om meer duidelijkheid te verschaffen over de boekhoudkundige en fiscale verwerking van het belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling. Dit belastingkrediet wordt afgetrokken van de verschuldigde belasting en mag geen invloed hebben op de belastbare basis van de vennootschap. De fiscus heeft aangegeven op welke manier dit krediet fiscaal verwerkt moet worden om de fiscale neutraliteit te verzekeren.

05.10.2010 : Zertifikate für energiefreundliche Wohnungen
Neben der bestehenden Steuersenkung für Passivwohnungen gibt es seit Anfang dieses Jahres eine Steuersenkung für eine ‘Niedrigenergiewohnung' oder eine ‘Nullenergiewohnung'. Wenn Sie Ihre Wohnung zu solch einer energiefreundlichen Wohnung umbauen, kommen Sie für diese Steuersenkung in Betracht. Um von der Steuersenkung zu profitieren, benötigen Sie pro Wohnungsart ein spezielles Zertifikat.

01.10.2010 : Ausbildungsschecks nur noch für Ausbildungen, die für den Arbeitsmarkt nützlich sind
Um Ihre Wettbewerbsfähigkeit aufrecht zu erhalten, müssen Sie in Humankapital investieren, indem Sie Ihre Mitarbeiter an Ausbildungen teilnehmen lassen. Hilfreich ist das System der Ausbildungsschecks, die teilweise von den Regionen finanziert werden. Seit dem 1. August 2010 hat die flämische Regierung das System der Ausbildungsschecks allerdings geändert.

27.09.2010 : Strengere voorwaarden voor uitkeringen bij tijdskrediet
Werkt u in de privé-sector en wil u tijdelijk uw beroepsloopbaan onderbreken of minder gaan werken? De regeling van het tijdskrediet voorziet een maandelijkse RVA-uitkering tijdens die onderbreking, een bescherming tegen ontslag en de verdere uitoefening van de betrekking zoals voorheen. Let op, sinds 1 maart 2010 gelden strengere voorwaarden.

25.09.2010 : Elektronische en papieren facturen voortaan onderworpen aan gelijke regels
Europa heeft de regels van de elektronische facturen gewijzigd om ze gelijk te stellen met die van papieren facturen. Hiervoor heeft ze een nieuwe richtlijn uitgevaardigd waarin praktische uitleg en verduidelijkingen staan over het opmaken van elektronische facturen.

21.09.2010 : Nieuwe aangifte belasting der niet-inwoners (personen)
Het nieuwe formulier voor de belasting der niet-inwoners is op heel wat vlakken gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De fiscus heeft een circulaire gepubliceerd om toelichting te geven bij de verschillende wijzigingen.

19.09.2010 : Nieuwe regels successierechten in Brussel
Brussel heeft zijn regels voor de successierechten op drie punten aangepast. Het gaat om aanpassingen die ervoor zorgen dat bepaalde voordelen nu voor inwoners gelden van de gehele Europese Economische Ruimte. Vóór de aanpassingen waren bepaalde regels immers alleen van toepassing op Belgische inwoners. Hiervoor werd het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op de vingers getikt door de Europese Commissie. Wij geven een overzicht van de aanpassingen.

15.09.2010 : Nieuwe wet op mede-eigendom heeft belangrijke gevolgen voor uw appartement
Woont u in een appartement ? Op 1 september jl. is de nieuwe wet op mede-eigendom of appartementswet in werking getreden. Die wet geldt voor alle mede-eigenaars in België, ongeacht het type vastgoed of bewoning ! Naar schatting 1.200.000 eigendommen vallen onder de toepassing van de nieuwe wet. U vindt hier de krachtlijnen van deze belangrijke wet.

13.09.2010 : Minder steun voor kmo's die extern advies vragen
De steun die kmo's kunnen ontvangen voor ondernemingsadvies bedraagt voortaan nog maximum 2.500 euro. Het succes van dergelijke subsidies is zo groot dat de Vlaamse overheid beslist heeft om het bedrag te halveren. Alleen op die manier kan ze vermijden dat het voorziene budget vroegtijdig opraakt. Daarnaast moeten kmo's nu ook een extra voorwaarde voldoen: er mag geen relatie zijn tussen de kmo en de dienstverlener.

11.09.2010 : Register van vervangende ondernemers operationeel
Sinds 1 juli bestaat in ons land een systeem (“register”) van vervangende ondernemers. Zoekt u een vervanger, dan contacteert u een ondernemingsloket. Het loket zoekt vervolgens voor u in het register een geschikte vervanger.

07.09.2010 : Geen vrijstelling Vlaamse successierechten familiebedrijven zonder jaarrekening ?
Een familiale onderneming of vennootschap kan in Vlaanderen “belastingvrij” overgaan op de erfgenamen als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo komt ze enkel voor de vrijstelling in aanmerking als ze gedurende drie jaar vóór en vijf jaar na het overlijden een jaarrekening kan voorleggen. Voortaan moet die jaarrekening worden opgemaakt en gepubliceerd volgens de boekhoudwetgeving die in België van kracht is op het ogenblik van het overlijden.

03.09.2010 : Hoe zin voor innovatie bij uw werknemers aanmoedigen?
De innovatiepremie is één van de maatregelen van de Federale Overheidsdienst Economie om innovatie in ondernemingen aan te moedigen. Bovendien, fiscaal interessant. U betaalt er geen belastingen en socialezekerheidheidsbijdragen op. De maatregel die in 2006 voor één jaar werd ingevoerd, is intussen verlengd maar loopt nu af op 31 december 2010.

01.09.2010 : Aangifte Venn.B: last minute checklist
Het aangifteformulier vennootschapsbelasting is op een aantal punten gewijzigd. Wij geven een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op de aangifte en de nieuwe regels die in werking zijn getreden voor aanslagjaar 2010. Op die manier heeft u een korte checklist met de laatste aandachtspunten alvorens u de aangifte gaat indienen.

31.08.2010 : Geldstrafe, wenn Sie die Einkommenssteuervorauszahlung zu spät zahlen
Arbeitgeber, welche die einbehaltene Einkommenssteuervorauszahlung nicht rechtzeitig weiterleiten, riskieren künftig eine Geldstrafe. Diese beträgt 10 % des nicht gezahlten Betrags bei einem Mindestbetrag in Höhe von 50 Euro und einem Höchstbetrag in Höhe von 1.250 Euro. Diese Geldstrafen gelten pro Zeitraum der Einkommenssteuervorauszahlung.

28.08.2010 : Startbaanregeling schrapt startbaankaart
Werken bij u minstens 50 werknemers? Dan bent u verplicht een vastgesteld aantal jongeren tewerk te stellen met een startbaanovereenkomst. Vanaf 1 april ll. is er procedureel ‘t een en 't ander verandert. De voordelen blijven wel ongewijzigd.

24.08.2010 : Hoever reikt de werknemersinspraak bij grensoverschrijdende fusies?
De juridische organisatie van een grensoverschrijdend optreden is niet eenvoudig. De werknemersvertegenwoordigers hebben recht op informatie en raadpleging bij een grensoverschrijdende fusie. Maar het bestuur mag bepaalde inlichtingen voor zich houden. De lijst van verboden inlichtingen ligt vast bij koninklijk besluit.

21.08.2010 : Aandelen schenken aan 2% voor vennootschappen in gehele EER
U kan voortaan aandelen van vennootschappen gevestigd in de gehele Europese Economische Ruimte (EER) schenken aan het verlaagde tarief van 2%. Vlaanderen heeft zijn regels voor de toekenning van het verlaagd tarief aangepast nadat het op de vingers werd getikt door de Europese Commissie. Het gunsttarief van 2% werd ingevoerd om zo de overdracht van ondernemingen te vergemakkelijken en de continuïteit van vennootschappen zoveel mogelijk te waarborgen.

18.08.2010 : Code deugdelijk bestuur 2009 is dé referentiecode voor genoteerde vennootschappen
Beursgenoteerde bedrijven moeten sinds kort strengere wettelijke regels rond deugdelijk bestuur toepassen. In uitvoering van de nieuwe wet van 6 april 2010 erkent een koninklijk besluit de Code 2009 als enige mogelijke referentiecode voor deugdelijk bestuur. Wat betekent dit concreet voor de betrokken ondernemingen?

16.08.2010 : Wagen achterlaten als u verkeersbelasting niet betaald heeft
Als u de verkeersbelasting op uw wagen niet betaalt, dan riskeert u uw wagen bij een controle te moeten achterlaten. U krijgt op het moment van de controle wel de mogelijkheid om alsnog ter plekke cash of via bankcontact te betalen. U krijgt in elk geval een boete voor laattijdige betaling. De fiscus geeft aan dat ze de controles op de betaling van verkeersbelasting strenger maakt.

13.08.2010 : Ein Geschäftsjahr kann verlängert oder verkürzt werden
Ein Geschäftsjahr kann in Ausnahmefällen länger oder kürzer als ein Jahr sein. Es gibt keine Begrenzung der Anzahl, wie oft das Geschäftsjahr verlängert oder verkürzt wird, aber eine systematische Abweichung sollten Sie am besten vermeiden. Die Kommission für Buchhaltungsnormen (KBN) hat dazu eine Empfehlung herausgegeben. Wir geben auch eine Übersicht über die Einwirkung einer Änderung des Geschäftsjahres auf dem Gebiet der Steuern und der Vorschriften des Gesellschaftsrechts.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  [19]  20  21  22  23  

afdrukken