Pensioenmalus verdwijnt

De pensioenmalus die enkel nog in het pensioenstelstel van zelfstandigen bestond, behoort vanaf 1 januari 2014 definitief tot het verleden. De ministerraad keurde het voorstel van Sabine Laruelle, minister van Middenstand, Kmo's, Zelfstandigen en Landbouw, goed om de pensioenmalus volledig af te schaffen.

Momenteel verliest een zelfstandige ten gevolge van het malussysteem een deel van zijn pensioen wanneer hij vroeger wil stoppen met werken (behalve wanneer hij in 2013 een loopbaan van minstens 41 jaar achter de rug heeft). Dankzij minister Laruelle genieten zelfstandigen die met vervroegd pensioen willen gaan op hun 63ste of na een loopbaan van minstens 41 jaar al van een soepeler systeem sinds 1 januari 2013 en hoeven zij geen malus meer te betalen. Vanaf 1 januari 2014 zal het malussysteem volledig worden afgeschaft.

De federale regering heeft ook beslist om het bonussysteem te moderniseren vanaf 1 januari 2014. Om mensen aan te moedigen langer te werken heeft de wet van 23 december 2005 inzake het Generatiepact de pensioenbonus ingevoerd. Via dit systeem ontvangt elke werknemer, ambtenaar en zelfstandige die langer werkt dan de pensioengerechtigde leeftijd per langer gewerkt jaar een financiële bonus.

Het bedrag van de bonus stijgt jaarlijks naarmate men langer actief blijft:

117 euro per kwartaal voor de eerste 4 kwartalen van de referentieperiode;

132,60 euro per kwartaal voor de periode van het 5de tot het 8ste kwartaal van de referentieperiode;

148,20 euro per kwartaal voor de periode van het 9de tot het 12de kwartaal van de referentieperiode;

163,80 euro per kwartaal voor de periode van het 13de tot het 16de kwartaal van de referentieperiode;

179,40 euro per kwartaal voor de periode van het 17de tot het 20ste kwartaal van de referentieperiode;

195 euro per kwartaal vanaf 21 kwartalen van de referentieperiode.

De bonussen worden bij het jaarlijks pensioen gevoegd op het moment dat de zelfstandige met pensioen gaat.

afdrukken