Erkenning van natuurrampen

Natuurrampen worden sinds 1 maart 2007 verplicht gedekt in alle woningverzekeringspolissen (brand - eenvoudige risico's). In een aantal uitzonderlijke gevallen zal het rampenfonds tussenkomen, als de schadefeiten worden erkend als ramp.

Het Rampenfonds komt enkel nog tussen in de volgende gevallen:

het gaat om goederen die geen eenvoudig risico inhouden;

de goederen zijn in principe uitgesloten van de dekking door de verzekering, namelijk de nietbinnengehaalde oogsten, de levende veestapel buiten het gebouw, de bodem, de teelten, de bosaanplantingen;

de goederen zijn niet verzekerd omdat de financiële toestand van het slachtoffer het niet toelaat (slachtoffers die op dat moment een leefloon of gelijkwaardige financiële hulp ontvangen, of hiervoor in aanmerking komen.

Om een schadefeit als natuurramp te laten erkennen, moet de gemeente een dossier overmaken aan de provinciegouverneur, die om erkenning zal vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Wordt het schadefeit effectief als uitzonderlijk beschouwd (op basis van wetenschappelijke en financiële factoren), zal de ministerraad beslissen over de erkenning. Van zodra de erkenning verschijnt in het Belgisch Staatsblad, is de ramp officieel erkend.

Volgende natuurrampen werden met de publicatie in het Staatsblad van 19 februari 2013 erkend:

De windhoos en de rukwinden die hebben plaatsgevonden op 10 mei 2012 op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Gent, Lochristi en Lokeren.

De overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 20 mei 2012 op het grondgebied van de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Antwerpen, Luik, Namen en het Administratief Arrondissement Brussel-Hoofdstad. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Beersel, Drogenbos, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Kasteelbrakel, Waterloo, Rijkevorsel, Bitsingen, Beyne-Heusay, Blegny, Luik, Olne, Soumagne, Wezet, Eghezée, La Bruyère, Mettet, Namen, Rochefort, Sint-Agatha-Berchem en Ukkel.

De overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 12 juni 2012 op het grondgebied van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Luik en Limburg. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Oostkamp, Torhout, Beveren, Anthisnes en Heers.

De windhoos en de rukwinden die hebben plaatsgevonden op 18 juni 2012 op het grondgebied van de provincie Limburg. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeente Maaseik.

De overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 5 maart 2012 op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Ieper, Langemark-Poelkapelle, Vleteren en Wervik.

De overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 29 mei 2012 op het grondgebied van de provincies Waals-Brabant en Limburg. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Kasteelbrakel, Genepiën, Itter, Nijvel, Rixensart, Walhain, Borgloon, Heers, Sint-Truiden en Tongeren.

De overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden van 4 tot 8 juli 2012 op het grondgebied van de provincies Antwerpen, Henegouwen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Namen. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Essen, Sint-Katelijne-Waver, Fleurus, De Panne, Heuvelland, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Koksijde, Lendelede, Menen, Meulebeke, Roeselare, Staden, Wevelgem, Zonnebeke, Aalst, Denderleeuw, Gent, Haaltert, Lede, Ninove, Stekene, Wichelen, Andenne, Anhée, Assesse en Mettet.

De overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden 22 en 23 augustus 2011 op het grondgebied van de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Limburg, Namen en het Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bertem, Bierbeek, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Haacht, Halle, Herent, Herne, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Leuven, Linkebeek, Linter, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zemst, Eigenbrakel, Kasteelbrakel, Graven, Geldenaken, Perwijs, Ramillies, Rebecq, Tubeke, Waver, Antwerpen, Borsbeek, Duffel, Herselt, Laakdal, Mechelen, Meerhout, Mol, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek, Elsene, Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Aalst, Kluisbergen, Ninove, Oudenaarde, Ronse, Zottegem, Aat, 's-Gravenbrakel, Charleroi, Châtelet, Edingen, Fleurus, Ham-sur-Heure-Nalinnes, Péruwelz, Saint Ghislain, Thuin, Tessenderlo, Couvin, La Bruyère, Namen en Sambreville

De overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 14 en 15 juli 2012 op het grondgebied van de provincie Antwerpen. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeente Bornem.

De windhoos en de rukwinden met een lokaal karakter die hebben plaatsgevonden op 7 juni 2012 op het grondgebied van de provincie Limburg. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Tongeren, Hoeselt en Zutendaal.

De overstromingen die hebben plaatsgevonden van 5 tot 7 maart 2012 op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de gemeenten Ieper, Menen en Wevelgem.

afdrukken