Bestuurdersverzekering: vaak vergeten, maar heel nuttig

“Ik zette net de airco hoger.” “Ik week uit voor een kat die plots de straat op rende.” “Ik was verblind door de zon.” Een auto-ongeval in fout is dikwijls te wijten aan een ongelukkig toeval. De schade aan uw wagen krijgt u vergoed als u een omniumverzekering hebt. Maar wat als u gewond raakt, blijvend invalide wordt of het ongeval niet overleeft?

Uw verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto vergoedt de materiële en de lichamelijke schade van derden bij een ongeval waarbij u in fout bent. Zelfs de inzittenden van uw wagen worden als derden beschouwd: collega's, vrienden en kennissen, maar ook uw eigen gezin. Als chauffeur bent u zelf echter niet verzekerd.

Specifieke polis

Hebt u een hospitalisatieverzekering? Een polis persoonlijke ongevallen? Zoveel te beter, ze zijn zeer nuttig. Als het ongeval gebeurt op weg van en naar het werk, kunt u een beroep doen op de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever. Maar deze polissen hebben allemaal hun beperkingen wanneer u als bestuurder van een wagen lichamelijke letsels oploopt. Is het niet op het vlak van de verleende waarborgen, dan wel op het vlak van vergoedingslimieten. Dat is ook normaal: ze zijn niet specifiek ontwikkeld om u als chauffeur te verzekeren. De bestuurdersverzekering is dat wel.

Twee formules

Voor een bestuurdersverzekering kan u kiezen tussen twee formules. Met de formule ‘vaste vergoeding' laat u voor elke waarborg een forfaitair bedrag verzekeren. Hierdoor weet u dus vooraf welke som u maximaal krijgt na een verzekerd schadegeval. De formule ‘werkelijke vergoeding' gaat daarentegen niet uit van vaste bedragen: u krijgt de reëel geleden schade uitgekeerd. Ze houdt meer en beter rekening met uw persoonlijke situatie en biedt het voordeel dat u bij zware letsels volledig vergoed wordt (ook hier is er sprake van een maximumbedrag, maar dat ligt veel hoger dan in de formule ‘vaste vergoeding').

Verschil in waarborgen

Bijna alle bestuurdersverzekeringen op de markt verlenen dezelfde waarborgen:

de terugbetaling van medische en aanverwante kosten bovenop de tussenkomst van uw mutualiteit of bijvoorbeeld de arbeidsongevallenverzekeraar;

een vergoeding in geval van tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid;

een vergoeding in geval van niet-economische schade, zoals esthetische schade;

een uitkering in geval van overlijden waarmee uw nabestaanden het inkomstenverlies en hun morele schade kunnen opvangen.

In sommige polissen is de vergoedingsperiode bij tijdelijke ongeschiktheid begrensd tot 1 jaar. Er zijn ook maatschappijen die uw tijdelijke ongeschiktheid niet verzekeren, of pas tussenkomen als u meer dan 50% arbeidsongeschikt bent. Evengoed zijn er maatschappijen die hun uitkering verdubbelen of zelfs verdriedubbelen als u na het ongeval zwaar arbeidsongeschikt bent.

Verschil in voorwaarden

De voorwaarden om de waarborgen te genieten, kunnen nog meer verschillen. Meestal is iedere bestuurder verzekerd die met uw toestemming met uw wagen rijdt. Maar er bestaan ook polissen waarin alleen uzelf en uw gezinsleden als chauffeur verzekerd zijn, of enkel personen die ouder zijn dan 23 jaar. In sommige polissen maakt het niet uit met welke wagen u rijdt, in andere dan weer wel. Ook zijn er maatschappijen die hun uitkering verminderen als u op het moment van het ongeval geen gordel droeg, of die u niet willen verzekeren als u een fysieke handicap hebt. Zo zijn er nog meer voorbeelden te geven. Voordat u deze verzekering onderschrijft, doet u er dan ook goed aan vooraf inlichtingen in te winnen in ons kantoor.

Bij de meeste maatschappijen kunt u een bestuurdersverzekering alleen maar afsluiten als u er ook uw verplichte autoverzekering hebt. Als u de formule ‘werkelijke vergoeding' wenst, is dit zelfs bij elke maatschappij de regel. Misschien een ideale gelegenheid om over te stappen? Wij helpen u graag de juiste beslissing te nemen. 

print