Hoe sterk staat ú op uw strepen?

Uw buurvrouw is ervan overtuigd dat uw zoon de graffiti op haar gevel aanbracht, maar hij ontkent in alle toonaarden. U wordt verantwoordelijk gesteld voor een ongeval, maar u bent het daar niet mee eens. Na een waterschade moet uw woonkamer opnieuw behangen worden, maar uw verzekeringsmaatschappij wil enkel de beschadigde oppervlakte vergoeden.

Er kunnen zich veel geschillen voordoen waarin u moeite hebt om uw gelijk te krijgen. Dikwijls zit er niets anders op dan een advocaat te nemen om uw belangen te verdedigen, desnoods tot in de rechtbank. Dat kost geld, handenvol geld. Daar bestaat een oplossing voor: de rechtsbijstandverzekering.

Aan u de keuze

U kunt de rechtsbijstandverzekering nemen als aanvullende waarborg bij een andere verzekering. In dat geval kunt u er een beroep op doen voor geschillen met betrekking tot de waarborgen van die andere verzekering.

Belangrijk om te weten is dat u in een rechtsbijstandverzekering altijd uw eigen advocaat mag kiezen, en dat er een waarborg onvermogen van derden in zit. Hierdoor zal uw rechtsbijstandverzekeraar de schadevergoeding betalen die de rechter u toewees, als de tegenpartij ze niet kan betalen.

De dekking is wel geplafonneerd. Bovendien verschillen de aanvullende waarborgen van maatschappij tot maatschappij. Vraag daarom altijd ons advies. Want misschien voelt u zich meer aangesproken door een afzonderlijke, globale rechtsbijstandverzekering. Ze kan dekking verlenen voor heel wat juridische problemen die in aanvullende rechtsbijstandwaarborgen niet verzekerd zijn. Als u niet akkoord gaat met uw belastingberekening bijvoorbeeld, als u de verhoging van uw huur betwist, als de kleur van uw nieuwe auto niet overeenstemt met degene die u gevraagd had, als u de verdeling van een erfenis aanvecht, enzovoort. We stellen u graag alle mogelijkheden en een oplossing op uw maat voor.

Vrije keuze van advocaat

Uw rechtsbijstandverzekeraar zal een geschil in der minne proberen op te lossen. Als u zijn minnelijke oplossing weigert, kunt u overwegen de zaak voor de rechter te brengen. U kunt daarvoor het advies van een zelfgekozen advocaat inwinnen. Als hij uw mening deelt, betaalt uw verzekeraar zijn ereloon. Deelt hij ze niet, dan moet u de helft van het ereloon zelf betalen. Ook dan mag u nog naar de rechter stappen. Als u de zaak wint, vergoedt uw rechtsbijstandverzekeraar de gerechtskosten en de kosten van uw advocaat. Verliest u ze, dan moet u die kosten zelf dragen.

Los daarvan kan zich een belangenconflict voordoen, bijvoorbeeld als de tegenpartij ook bij uw rechtsbijstandverzekeraar verzekerd is. Deze laatste moet u daarover inlichten. In dat geval kunt u onmiddellijk een eigen advocaat aanstellen en zal uw rechtsbijstandverzekeraar zijn ereloon terugbetalen.

print