Sportongeval: wie vergoedt wat?

Sporten is goed voor lichaam en geest, maar een kwetsuur is nooit uit te sluiten. Bij wie kunt u als recreatief of amateursporter aankloppen voor uw financiële pijn?

De mutualiteit

Uw mutualiteit zal zoals voor eender welke andere behandeling een gedeelte van het Riziv-tarief terugbetalen. Bent u arbeidsongeschikt door het sportletsel, dan zal ze een groot deel van uw inkomstenverlies vergoeden zodra u geen gewaarborgd loon meer krijgt van uw werkgever. Als zelfstandige krijgt u een klein forfait vanaf de tweede maand van arbeidsongeschiktheid. Ook hier bewijst een polis Gewaarborgd Inkomen dus zijn nut.

De sportfederatie

De door BLOSO erkende Vlaamse federaties en organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding (OSV) zijn verplicht een verzekering lichamelijke ongevallen af te sluiten. Die moet de terugbetaling waarborgen van het verschil tussen het Riziv-tarief van de medische prestaties en de tussenkomst van de mutualiteit. Voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid dient ze een dagvergoeding van 30 euro te garanderen gedurende 2 jaar (indien het Riziv hiervoor geen vergoeding uitkeert), bij blijvende arbeidsongeschiktheid een bedrag van 35.000 euro en bij overlijden 8.500 euro. De Amateursportfederatie FROS biedt een gelijkaardige dekking aan.

De Belgische Voetbalbond is niet door BLOSO erkend. Zijn polis volgt wel hetzelfde principe voor de terugbetaling van medische prestaties, komt minder lang tussen bij tijdelijke werkonbekwaamheid, maar is guller bij blijvende arbeidsongeschiktheid en ook bij overlijden: behalve een basisvergoeding van 8.500 euro wordt per persoon ten laste 6.200 euro uitgekeerd, tot maximum 36.200 euro.

De tegenstrever

Wat als een tegenstrever u kwetst en hij zich niet gedroeg als een normaal voorzichtige en redelijke sporter? U kunt van hem en zijn aansprakelijkheidsverzekeraar vergoeding vragen en desgewenst de zaak voor de rechtbank brengen.

Zelf initiatief nemen loont

Werkt u op eigen houtje aan uw conditie door bijvoorbeeld geregeld te joggen of te fietsen? Een prima beslissing, want sporten is gezond. Maar een kwetsuur kan u langere tijd buiten strijd zetten. Daarom is het raadzaam een polis Lichamelijke Ongevallen af te sluiten. Dat is ook aangewezen als u in clubverband sport en de verzekeringswaarborgen van uw federatie ontoereikend vindt. Welke oplossing het meest geschikt is voor u, hangt af van allerlei factoren: de aard van uw sport, de frequentie waarmee u ze beoefent, uw leeftijd, uw medische voorgeschiedenis, … Neem hiervoor contact op met ons kantoor.

Het is overigens mogelijk dat u al bepaalde waarborgen geniet in andere polissen zoals een hospitalisatieverzekering, een ongevallenverzekering via het werk of eventueel een reisbijstandspolis. We evalueren dan eerst de draagwijdte van deze waarborgen om u daarna het advies te geven dat het best beantwoordt aan uw wensen en behoeften.

print