Makkelijker achter het stuur

De Europese Unie heeft nieuwe rijbewijsrichtlijnen uitgevaardigd die ondertussen ook van kracht zijn in ons land. Hierdoor mogen meer patiënten met epilepsie, diabetes of een oogaandoening een voertuig besturen als hun gezondheidsprobleem onder controle is.

Iedereen die een rijbewijs heeft of wilt behalen, moet voldoen aan wettelijke criteria voor medische rijgeschiktheid. Wie daaraan niet beantwoordt, krijgt in het beste geval een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur en moet dus telkens een verlenging aanvragen. Voor personen die aan epilepsie, diabetes of een oogaandoening lijden, waren die wettelijke criteria behoorlijk zwaar. Ondertussen het inzicht in deze ziektepatronen veel genuanceerder is geworden. Als gevolg daarvan zijn de rijbewijsnormen op Europees niveau aangepast.

Enerzijds soepeler

De lijst van criteria is te lang om hier op te sommen, laat staan toe te lichten. Toch een voorbeeld ter illustratie: iemand die slechts één aanval van epilepsie heeft gehad en sindsdien minstens 6 maanden aanvalvrij is, kan voortaan een rijbewijs krijgen van groep 1 (personenauto's en motors - categorieën A3, A, B, B+E of G); in specifieke omstandigheden kan dit zelfs al na een periode van 3 maanden. Een ander voorbeeld: vroeger kreeg een vrachtwagenbestuurder vanaf zijn eerste epilepsieaanval een levenslang rijverbod. Voortaan kan ook hij, in welomschreven omstandigheden, al na één aanvalvrij jaar rijgeschikt bevonden worden.

Anderzijds strenger

De voorwaarden voor de aflevering van een attest voor rijgeschiktheid of de verlenging van de beperkte geldigheidsduur zijn wel behoorlijk verstrakt tegenover vroeger. Epileptici, diabetici en personen met een oogaandoening moeten nog striktere geneeskundige voorschriften naleven en hun behandelende artsen zullen strengere controle moeten uitoefenen. Een voorbeeld: alleen specialisten met een bijzondere beroepstitel in de endocrino-diabetologie zijn nog gemachtigd een diabeticus rijgeschikt te verklaren.

Gevolgen op verzekeringsvlak

Wie diabetes, epilepsie, een oogaandoening of een andere in de wet beschreven blijvende ziekte heeft, moet zijn of haar verzekeringsmaatschappij daarvan op de hoogte brengen. De behandelende arts is trouwens verplicht zijn patiënt daarop te wijzen. In feite verandert er niets op dat vlak, ook vroeger dienden verzekerden elke wijziging in hun lichamelijke of geestelijke toestand te melden. Dit gebeurt het best schriftelijk, met een kopie van het rijgeschiktheidsattest of een recto-versokopie van het aangepaste rijbewijs.

Wie deze meldingsplicht niet naleeft of zijn of haar rijbewijs niet laat aanpassen, riskeert een geldboete, het verval van het recht tot sturen of zelfs een gevangenisstraf. Indien hij of zij aansprakelijk is voor een ongeval, zal de verzekeringsmaatschappij de door haar uitbetaalde schadevergoeding geheel of gedeeltelijk terugvorderen. Zeker als er een of meerdere slachtoffers te betreuren vielen, kan dit op een regelrecht financieel drama uitdraaien. Los daarvan is het hoe dan ook nuttig een goede verzekering rechtsbijstand te onderschrijven om bij betwistingen op gepaste juridische hulp te kunnen rekenen. U kunt daarvoor altijd ons advies vragen.

print