PC-privéplan is gewijzigd

Uw werkgever kan belastingvrij een stuk bijdragen in de aankoop van uw nieuwe PC. De PC-privéplan-regeling zorgt er immers voor dat u tot 760 euro kan ontvangen, vrij van belasting. De regels zijn dit jaar iets gewijzigd.

Algemene principes PC-privéplan

De overheid heeft al enkele jaren een fiscale gunstmaatregel ingevoerd voor ondernemingen die hun werknemers aansporen om een eigen PC te kopen. Op basis van het PC-privéplan kunnen werkgevers belastingvrij een stuk bijdragen in de aankoop van de nieuwe PC van hun werknemers. Het gaat om een belastingvrije toekenning, de werknemer wordt dus niet belast op het bedrag dat hij ontvangt.

De algemene principes van het PC-privéplan zijn als volgt.

Het moet gaan om een PC die de werknemer zelf aankoopt. De werkgever mag nooit eigenaar worden of zijn geweest van de aangekochte apparatuur.

Het kan gaan om de aankoop van een nieuwe pc, maar ook printer, scanner, internetaansluiting en abonnement komen in aanmerking voor het fiscale voordeel.

De vrijstelling mag maar één keer per drie jaar aangevraagd worden.

De vrijstelling voor het PC-privéplan kan niet gecombineerd worden met het "Internet voor iedereen"-pakket.

Maximum 760 euro vrijgesteld

De vrijgestelde tussenkomst bedraagt maximum 760 euro (inkomstenjaar 2009). Dit bedrag is lager dan vorig jaar. Als de tussenkomst van werkgever hoger is dan 760 euro, dan wordt het verschil aangemerkt als belastbare bezoldiging.

Georganiseerd plan niet langer nodig

De regels zijn op bepaalde punten wel soepeler geworden. Zo zijn de werkgevers niet langer verplicht een georganiseerd plan op te maken. Het volstaat dat hij de werknemer op de hoogte brengt van de geplande tussenkomst in de aankoop. De werknemer moet op zijn beurt het aankoopbewijs bijhouden.

Alleen voor werknemers met een bescheiden inkomen

Sinds vorig jaar kunnen alleen werknemers “met een bescheiden inkomen” nog de vrijstelling vragen. Hiervoor mag de bruto belastbare bezoldiging van de werknemer niet hoger zijn dan 29.000 euro (inkomstenjaar 2009).

afdrukken