Hoe uw onderneming in moeilijkheden saneren ?

Kampt uw bedrijf met ernstige maar overkomelijke betalingsmoeilijkheden? Van zodra de continuïteit van uw onderneming wordt bedreigd, kan u kiezen uit drie nieuwe opties: het minnelijk akkoord, een reorganisatieplan of een overname. En er zijn nog extra wapens die u beschermen tegen een dreigend faillissement.

Gerechtelijk akkoord

Vroeger had u twee keuzes als uw onderneming in moeilijkheden verkeerde: het gerechtelijk akkoord of het faillissement. Een gerechtelijk akkoord bood u een tijdelijke schorsing van betaling en de tijd om met uw schuldeisers over een herstelplan te onderhandelen. Het gerechtelijk akkoord werd nooit een succes.

Opties

Op 1 april 2009 trad de wet betreffende de continuïteit van ondernemingen in werking. Eén jaar later stellen we vast dat niet alle ondernemers voldoende op de hoogte zijn van de verschillende opties. Die gaan van zeer vrije systemen zoals een ondernemingsbemiddelaar tot bindende systemen zoals de gedwongen ondernemingsoverdracht onder gerechtelijk gezag. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Bewarende maatregelen

Wil u uw activiteit reorganiseren, dan kan u de hulp inroepen van een ondernemingsbemiddelaar. Hij treedt op als tussenpersoon tussen u en uw schuldeisers en zal u doen nadenken over uw ondernemingsstrategie. Vormvereisten zijn er niet, u kan het verzoek zelfs mondeling stellen aan de voorzitter van de rechtbank van koophandel of de kamer voor handelsonderzoek.
Wanneer kennelijke en grove tekortkomingen de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen en de gevraagde maatregel die continuïteit kan vrijwaren, kan elke belanghebbende aan de rechtbank vragen om een gerechtsmandataris aan te stellen.

Minnelijk akkoord

U kan ook aan twee of meer van uw schuldeisers een minnelijk akkoord voorstellen om uw financiële toestand gezond te maken of uw onderneming te reorganiseren. De inhoud van dit akkoord bepaalt u vrij. Derden zijn erdoor niet gebonden. Dit akkoord wordt afgesloten zonder toezicht van de rechtbank.

Gerechtelijke reorganisatie

Via een gerechtelijke reorganisatie, onder toezicht van de rechtbank van koophandel, krijgt u een opschorting van betaling gedurende maximum zes maanden (verlengbaar tot 12 of 18 maanden). Hiertoe richt u een verzoekschrift aan de rechtbank. Vervolgens werkt u:

aan een minnelijk akkoord met twee of meer (eventueel alle) schuldeisers; of

aan een reorganisatieplan, d.i. een collectief akkoord met alle schuldeisers, goed te keuren door een bijzondere meerderheid en te homologeren door de rechtbank; of

aan een overdracht onder gerechtelijk gezag met één of meer derden van het geheel of een gedeelte van uw onderneming of haar activiteiten.

De rechtbank kan dan een gerechtsmandataris aanstellen die u bijstaat in de reorganisatie. Bij een kennelijk grove fout of bij kennelijk kwade trouw, kan de rechter een voorlopig bestuurder aanstellen.

Personeel

Bij een overdracht van het bedrijf in moeilijkheden behouden uw werknemers in principe hun rechten en plichten. De overnemer kan met de vakbonden wel heronderhandelen over de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Hij mag ook beslissen welke werknemers hij overneemt. Zijn keuze moet dan gebaseerd zijn op technische, economische en organisatorische redenen. Selectieve overnames kunnen dus niet.

print