Nu ook wettelijk kader voor uitgifte van covered bonds in België

Belgische kredietinstellingen mogen sinds kort ook covered bonds uitgeven. Dit is goed nieuws voor de banken én voor de bedrijven. Covered bonds helpen banken om zich op lange termijn te financieren op de markt en hierdoor kunnen zij ook makkelijker langetermijnkredieten toestaan aan ondernemingen.

Activa inzetten voor eigen financiering

De portefeuilles van financiële instellingen en kredietinstellingen aan kredietvorderingen zoals bedrijfskredieten, consumentenkredieten en hypothecaire leningen zijn vaak hun belangrijkste actief bestanddeel. Financiële instellingen zullen voortaan die kredietvorderingen ook nuttig kunnen aanwenden voor de uitgifte van Belgische covered bonds.

Covered bonds zijn bedrijfsobligaties met extra zekerheden voor de houder. De uitgifte van covered bonds wordt erkend door de Europese Centrale Bank. Die obligaties zijn kwalitatief hoogstaand en hun uitgifte kan zorgen voor een stabiele funding op lange termijn. De uitgifte van covered bonds was al mogelijk in 33 andere Europese landen. België voert in zijn financiële wetgeving een wettelijk kader in voor de uitgifte van 'covered bonds' of gewaarborgde obligaties via de wet van 3 augustus 2012 (BS 24 augustus 2012).

Kredietinstellingen naar Belgisch recht

Enkel kredietinstellingen naar Belgisch recht die daarvoor van de Nationale Bank van België vooraf toestemming hebben gekregen, mogen Belgische covered bonds uitgeven. Ze mogen die enkel uitgeven om bestaande kredieten te herfinancieren en om liquiditeiten te verkrijgen voor de toekenning van nieuwe kredieten.

Kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van de covered bonds is het bijzondere mechanisme om de houders van deze obligaties te beschermen. De uitgevende kredietinstellingen moeten een specifieke techniek gebruiken om hun algemeen vermogen te scheiden van het bijzonder vermogen waarin de dekkingswaarden worden afgezonderd. Omdat de covered bonds volledig gedekt zijn door de dekkingswaarden en er ook een bijzonder toezicht op de uitgifte van die instrumenten wordt uitgeoefend, zijn ze uiterst geschikt om aan een algemeen beleggerspubliek te worden aangeboden.

Elke kredietinstelling moet immers met betrekking tot die Belgische covered bonds voor elk bijzonder vermogen een administratie voeren en specifieke rapporteringsverplichtingen in acht nemen. In voorkomend geval moeten maatregelen worden genomen om het wisselkoersrisico en het renterisico te beperken. De bijzondere administratie houdt onder meer in dat voor één of meer specifieke Belgische of voor alle Belgische covered bonds die zijn uitgegeven onder een uitgifteprogramma, een register wordt bijgehouden waarin alle aangehouden dekkingswaarden worden ingeschreven.

De wet van 3 augustus 2012 treedt in werking op 3 september 2012. Ze bevat heel wat overgangsmaatregelen.  

afdrukken