Vennootschapsbijdrage blijft gelijk in 2011

De bijdrage die vennootschappen moeten betalen aan het sociaalverzekeringsfonds, blijft gelijk in 2011. Deze bijdrage is gebaseerd op het balanstotaal van de vennootschap. Dat balanstotaal is voor 2011 wel geïndexeerd. De jaarlijkse bijdrage moet in principe voor 1 juli van elk jaar betaald worden.

Bijdrage op basis van balanstotaal

Vennootschappen betalen jaarlijks een sociale bijdrage aan het sociaalverzekeringsfonds op basis van hun balanstotaal:

347,50 euro voor een balanstotaal kleiner of gelijk aan 604.112,25 euro;

852,50 euro voor een balanstotaal van meer dan 604.112,25 euro.

De bijdrage wordt bepaald op basis van het balanstotaal van het voorlaatste boekjaar. Voor 2011 wordt de bijdrage dus bepaald op basis van het boekjaar dat in 2009 werd afgesloten. Vennootschappen die net zijn opgericht, hebben geen balanstotaal van het voorlaatste boekjaar en betalen de laagste bijdrage van 347,50 euro. Deze vennootschappen kunnen onder voorwaarden vrijgesteld worden van de bijdrage gedurende de eerste drie boekjaren.

Alle vennootschappen die rechtspersoonlijkheid hebben, zijn verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en de jaarlijkse bijdrage te betalen. Vennootschappen die geen rechtspersoonlijkheid hebben zoals vzw's, feitelijke verenigingen en burgerlijke vennootschappen die geen handelsvorm hebben aangenomen, zijn vrijgesteld van de bijdrage.

Betalen voor 1 juli

Vennootschappen moeten in principe hun bijdrage betalen voor 1 juli van het bijdragejaar. Vennootschappen die net opgericht zijn en hun rechtspersoonlijkheid pas na 1 april hebben verkregen, moeten betalen tegen het einde van de derde maand die volgt op de datum waarop ze hun rechtspersoonlijkheid hebben verkregen. Bijvoorbeeld uw vennootschap krijgt rechtspersoonlijkheid op 19 mei, dan moet u tegen 31 augustus betalen.

Als u niet op tijd betaalt, dan kan u een verhoging aangerekend worden van 1% op de verschuldigde bijdrage per maand vertraging. Vennootschappen die overmacht kunnen inroepen, kunnen hiervan (gedeeltelijk) vrijgesteld worden. Hiervoor moet ze een uitdrukkelijk gemotiveerde aanvraag indienen bij het sociaalverzekeringsfonds.

Vennootschappen in financiële problemen mogen later betalen

Vennootschappen die in financiële problemen zitten, kunnen worden vrijgesteld van de betaling van de bijdrage. Dit kan voor volgende situaties:

de vennootschap is failliet verklaard;

de vennootschap bevindt zich in een gerechtelijke organisatie;

de vennootschap wordt vereffend en de vereffening werd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Ook vennootschappen die gedurende het volledige kalenderjaar geen enkele handels- of burgerlijke activiteit hebben uitgeoefend, kunnen vrijgesteld worden. Hiervoor hebben zij een attest nodig van de administratie der directe belastingen (departement vennootschappen).

afdrukken